Пеперуда,апартамент, пеперуда, апартамент…

Една древна поговорка гласи, че пърхането на пеперуда с нейните крила в една точка на света предизвиква буря на другата страна на планетата. Те така и с корупцията. Малката корупция на големите хора и голямата корупция на малките хора носи кратки лични бонуси и дълготрайни обществени негативи.
За какво иде реч да започнем малко по-отдалеч. Чухте ли как връщането на популацията от вълци в националния парк Йелоустоун в САЩ за 10 години преобразува парка – върнаха се доста дървесни видове (вълците регулират популацията на елени и от там по-голям шанс за застрашените растителни видове). Ами фактът, че без Сахара и нейният пясък, пренасян от вятъра през Атлантика, Южна Америка също ще бъде една голяма пустиня?
Уви, хората, дори и много интелигентни, не можем да предвидим всеки ефект от всяко действие. Но малките, тези зад ъгъла или от другата страна на улицата – трябва!
Помните ли Мануела Горсова? Момиче, което преди 10 години беше пометено от пияния велик спортист Ставийски!. Който беше пуснат срещу 10-20 лева от полицаите само 15 минути по-рано. Дали тези полицаи са доволни от сделката? Съвестта им дали ги гложди за това момиче? Как не си зададоха въпроса преди 10 години: ами ако тоя убие някого? И той уби! Петър никога няма да се върне(приятелят тогава на Мануела и починал от удара). Какъв щеше да е Петър, ако беше жив днес? Учен? Спортист? Човек на изкуството? Работник някъде? Потенциала на едно общество е сумарният потенциал на всеки един негов член. Един човек по-малко, едно изпуснато бъдеще! Защо Англия имаше Чърчил и Тачър, Франция – Рене Касен, САЩ – Мартин Лутер Кинг и др. и др. А ние си нямаме. Нямаме, защото ги убиваме за 10-20лева.
Те така и с апартаменитгейт – не разбирали какво толкова. Да, ама не, както казваше покойният Петко Бочаров – защото „аз на тебе, ти на мене“. Апартамент за теб, път за мен. И на пътя – асфалт, до асфалта – Своге, до Своге – гробове.
И случаят с Мануела (защото на убиеца дори не трябва да му се казва името) е пример за голямата корупция на малкия човек. Може би тези полицаи лишиха България и света от следващия блестящ физик, разкрил тайната на Големия взрив!
И апартаментите са малката корупция на големия човек – за един апартамент, за едни кубически метра въздух на 20-30м над земята, за по-малка гравитация, те ще трябва да дават поръчки и да си затварят очите, за да може да се убиват повече хора на България. Невинни! Страдащи!
И ние не само че можем, но и трябва да действаме и срещу двете – да не корумпираме и да не даваме да бъдем корумпирани. И да блокираме жълтите павета!

Rating 2.00 out of 5
Share
This entry was posted in Живот, Политика. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *