ФИФА, МИФА, УЕФА, МУЕФА и техния братовчед – златната муфа.

Златната топка

Златната муфа

С края на безгрижната част от годината – януари месец, идва и време за по-сериозни теми. Поднесени разбира се с онзи сарказъм, без който всяка статистика би изглеждала суха.

Доста се изприказва за последния носител на призванието “Златната топка”, което за първи път беше връчено като единствена надпревара за най-добър футболист на планетата.

ФИФА и списание “Франс Футбол” разбраха, че две надпревари са много за слънчевата ни система и обединиха наградите си в единствена класация. И разбираемо – трудно е, когато предишните носители на наградата на ФИФА си я прибираха с жадни погледни, вперени в наградата на журналистите – “Златната топка”.

Само че се получи гаф. Никой не очакваше точно този да е победителя – Леонел Меси, всички бяха вперили погледи в два национала на Испания-Шави Ернандес и Андрес Иниеста. Доста хора възнегодуваха и срещу факта, че от шампиона на Европа, Италия и ностиел на купата на Италия (всичко това в един сезон)-Интер Милано- няма представители в тройката. Нито Диего Милито, нито Снайдер намериха място там. Втория дори игра финал на световното по футбол в ЮАР и сезонът му беше невероятен. Но не би.

Мога да вляза в голяма доза предположения защо Меси, а не някой друг. Като например, коя фирма за спортна екипировка има договор с него, и кои са другите фирми на останалите претенденти. И докато ние се лутаме да разберем, кое е истина и кое не от многобройните предположения на въпроса “Защо Меси?”, то никой не си задава въпроса “Как?”.

А как е много лесно да се отговори. Манипулацията на общественото мнение с анкети, въпросници, гласувания и др. е изкуство, по-старо дори и от писмеността.

И ето аз съм тук, да ви отговоря как. Нека да вземем за пример слабодвижещата се анкета в този сайт (отдясно на статията):

Нов дизайн на страницата и вие…

 • …сте захластнати;
 • …сте изумени;
 • …сте заинтригувани;
 • …го псорещате с безразличие;
 • …сте отвратени.

Нека да си представим, че в тази анкета са гласували 10 хиляди посетителя на страницата (ех, дано). Какви биха били евентуалните резултати?. В анкетата има няколко възможни положителни отговора (общо три – първите). “Сте захластнати”, “Сте изумени”, “Сте заинтригувани”. Нека да предположим, че 60% от посетителите харесват страницата (още едно дано). При избора си на отговор, те биха били разтроени измежду възможните три положителни отговора. И докато човек трудно прави разлика между изумен, захластнат и заинтригуван, то положителнтие отговора биха се разпръснали измежду тези три варианта. Повечето от положително настроените читатели тогава биха избрали първия възможен отговор. Какви цифри прави това? 60% от 10 хиляди е 6 000. Да кажем, че 40% от тези 6 000 гласуват с първия възможен отговор, а останалите са избрали единия от другите два с по-равно разпределение:

 • сте захластнати; – 2400 (24%)
 • …сте изумени; 1800 (18%)
 • …сте заинтригувани; 1800 (18%)

Защо повечето хора биха избрали първия възможен отговор? Защото у човек се крие този стремеж винаги да си първи, победител. Гласувайки с първия възможен отговор, всеки се стреми да нацели мнозинството от гласовете. Всеки иска да е победител и съответно да гласува, както е гласувало мнозинството. Това е и основната причина ГЕРБ да спечели толкова много гласове, въпреки многобройните десни партии, участващи на последните парламентарни избори. Един гласоподавател за СДС или РЗС по-скоро би избрал ГЕРБ с надеждата, че ще е с мнозинството от гласувалите. Проста психология. Не мислите ли? Колко пъти сте участвали в анкета и гласувате с надеждата да видите, че сте гласували така, както са гласували повечето от останалите? И колко пъти това не се е случило и вие сте били леко разочарован/а?

Всъщнсот, пишейки това, аз осъзнах че е много важно да не се виждат резултатите предварително. Ето защо премахнах връзката, и сега можете да видите резултат само след като сте гласували. Надявам се да ме извините и простите! Но да се върнем на темата:

Останаха два отговора. Единия типично отрицателен (“Сте отвратени”) и другия – тип “Въздържал се” (“Го посрещата с безразличие”).

Чисто психологически, за неутралния отговор не би трябвало да има много гласували. Защо? Защото хората с безразличие трудно биха попаднали в пресен, новоизлюпен сайт, освен с доста търсене. А търсейки, ние показваме някаква страст, но не и безразличие. Да сложим едни 5% от общо гласувалите да изберат вота “Въздържал се” – това прави 500 гласа в тази посока. Какъв е остатъка за отрицателния отговор тогаз – 3500. Защо ще има хора с отрицателен вот, посетили страницата? Това са онези, които искат ярко да откроят себе си и своето мнение от мнозинството. Онези, котио се чувстват победители по природа и нямащи нужда от мнзонството за подкрепа. В повечето случаи това са лидери, хора със собствено мнение, но мнозинството от тях са си просто човеци, искащи да са лидери и със собствено мнение. А нашата анкета придобива следния вид:

 • …сте захластнати; 2400 (24%)
 • …сте изумени; 1800 (18%)
 • …сте заинтригувани; 1800 (18%)
 • …го псорещате с безразличие; 500 (5%)
 • …сте отвратени.3500 (35%)

Разгледайте поне минутка резултатите и анализирайте своите мисли. Представете си, че виждате анкетата за сайта някъде и грабнете първите си три мисли за анкетата и страницата за която е пусната.

Ах каква стана тя?

Първа мисъл: Не гласувах с мнозинството, аргх….

Втора мисъл: Какъв е тоя сайт с толкова много гласували и МНОЗИНСТВОТО от тях неодобряващи го?

Трета мисъл: Чакай да видим какво не му харесват!

Първата мисъл вече я обсъдихме. Втората е много важна – размивайки положителния вот измежду няколко отговора, ние получаваме нисък резултат за всеки от тях и по този начин открояваме резултата за отрицателния вот. Всъщност този вот е и целта на тази анкета. Защо ли? Ами погледнете мисъл номер три. Един харесващ се сайт предизвиква чувство на тълпа, множество, и е по-малко вероятно да предизвика интерес. А колкото повече интерес към даден сайт, толкова повече атаки към него, вербални, електронни, медийни и т. н. Докато един нехаресващ се сайт предивиква повече любопитство.

Противно на всеобщото мнение, една страница в своя прощъпулник би трябвало да се цели в отрицателния вот. Първо -предизвиква повече любопитство, второ – може да получи повече отговори на какво не е наред или не се харесва на посетителите му. По този начин много по-бързо би предизвикала повече потребители за кратък период от време. Разбира се, важнотот тук е наистина сборът от положителнтие отговри да повече от отрицателните мнения, за да сме сигурни, че страницата се харесва. Ние просто манипулираме анкетата с цел да манипулираме вас. Ако отрицателният вот примерно удари 50-60%, това значи, че наситина нещо не е наред със сайта ни.

Разбира се, веднъж доизпипали дизайна на странциата и насъбрала достатъчно редовни посетители, една анкетка от сорта не би навредила:

Ще ни посетите ли пак?

 • Да, определено;
 • Не съм решил(а);
 • Може би;
 • Ще си помисля;
 • Не съм сигурен;
 • Най-вероятно не;
 • Не, със сигурност.

Концентрираме вниманието върху положителния вот и се целим в психологията, че ето на вече 10 000 са гласували, трябва и аз, трябва и редовно да го посещавам за да съм с мнозинството.

След този анализ, нека да видим опциите, които имаха всички гласуващи за “Златната топка”:

Андрей Аршавин, Карим Бензема, Икер Касияс, Кристиано Роналдо, Диего,  Дидие Дрогба, Един Дзеко, Самуел Ето’о, Франсеск Фабрегас, Фернандо Торес, Диего Форлан, Стивън Джерард, Райън Гигс, Йоан Гуркуф, Тиери Анри, Златан Ибрахимович,  Андрес Иниеста, Жулио Сезар, Рикадо Лейте “Кака”, Франк Лампард,  Дъглас Майкон, Лионел Меси, Луиш Фабиано, Франк Рибери, Уейн Рууни, Джон Тери,  Неманя Видич, Давид Вия, Шави Ернандес, Яя Туре.

От световния шампион-Испания-имаме Икер Касияс, Фернандо Торес, Андрес Иниеста, Давид Вия и Шави Ернандес.

И докато всеки гласуващ се чуди, кой точно от световнтие шампиони блесна миналата година, Леонел Меси, като един типичен отрицателен вот, тихомълком се докопа до първото място. А испанците останаха с пръст в устата с толкова много номинации.

Изводите оставям на вас. Разбира се, моята анкета за нищо вече не става, след като бе така старателно дисектирана, но аз все пак ще я оставя, с цел неизвестна вам. :). Но нека това не ви пречи да си гласувате!

Мисля, че ме разбрахте, нали?

Rating 3.00 out of 5
Share
This entry was posted in Живот, Политика, Футбол, футбол... and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *