Тривиално

Тази статийка касае твърде тривиални неща за обикновения заседнал тип/типка ( 🙂 ) пред компютъра, и въпреки това аз ще я напиша със замаха, с който реших вчерашните си проблеми.

Да, точно вчерашните проблеми ме бяха поставили пред кризата “животът, вселената и всичко останало”. Денят започна с чистене на компютър (не моя) от вируси, продължи със същия компютър с уиндоус и чистенете от вируси и всякакъв зловреден код. Завърши с наводнение на съседите и чистене на гореспоменатата изчислителна машина от по-рано споделените неприятни програмки.

За Бога, братя, не инсталирайте Уиноудс. Линукс е много лесна за научаване, днешните различни дистрибуции, използващи го, са много приятелски настроени. Дори и дистрибуцията на моето сърце – Slackware-славеща се с липса на каквото и да е приятелско отношение към крайния потребител, днес е невероятно лесна за инсталиране и най-вече използване. За 1 час отделено време ,имате всичко по 42. Няколко мейл програми, няколко браузера, няколко програми за снимки (гледане и редактиране), за видео – гледане и редактиране, скайп, icq, jabber – пак по 42. Няма нещо на света, което да искате да правите и дистрибуцията да го няма вече инсталирано. И всичко е безплатно. Свободно. Стабилно!

Клаwiтурни подредби – всякакви, фонетични, БДС, маймуница, бар код…

Интернет – Firefox, Konqueror, Lynx

Електронна поща – Thunderbird, Kmail, nail, pine

Офис – KOffice, OpenOffice, Libre Office, всичките безплатни, свободни и можещи да записват в пдф, док, одф и всякакви други .Тук се включват електронни таблици, презентации, текствои документи, малки бази от данни

Музика – madplay, Amarok, audacious, XMMS (последните два – с интерфейс като на winamp)

Видео – изобилието тук не е случайно, всички програми са просто невроятни – mplayer, mencoder, xine, gxine, Dragon

Картинки – KolourPaint(прилича на paint), GIMP – много по-богата програма от който и да е photoshop, ImageMagik – невероятна компилация от команди за бързо редактиране на картинки. 200 снимки се мащабират и напечатват с воден знак за няма и минута, без едно цъкане с мишката.

Използвам Линукс вече 4-та година. Освен служебния компютър, Уиндоус не ползвам и съм много щастлив. Защото човек, колкото и внимателен да бъде, колкото и антивирусни да има, никога не е в безопасност.

А как предпазвам уидоус мрежа. Много просто – разучих и в скоро време, поддържантие от мен мрежи и потребители ще бъдат неприятно изненадани от squid+clamAV+Dansguardian+iptables. И край на тъпите зловредни програми. А ще им сложа и Линукс. Не е трудно да се пренастроиш. Изпозлването на Уиндоус е вечна мъка. Вечният въпрос стои – ще се зареди ли днес машината без проблеми? (дано някой търси с този въпрос в Гугъл 🙂 ).

Цялото това излияние идва от факта, че вчера изпотроших 8 часа да изчистя този компютър без да преинсталирам. Не мисля, че тези 8 часа са били полезни. 8 часа игра на Heroes щяха да са по-добре и по-полезни от това, нали?

А и за капак, по-средата на чистенето, съседът се оплака, че съм го наводнил. Наистина, така си беше! След инспекция на банята, открих не-добре поставен силикон по фугите на ваната. Днес това вече е история, след бърза намеса със силиконовия пистолет, много мазане и пот:
Честита баня!

Rating 3.00 out of 5
Share
This entry was posted in Живот, Компоти and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *