Египет изчезна

В днешното “интернет” общество (ах как мразя тези клишета), когато ние получаваме информация ексклузивно от световната мрежа преди да се доверим на каквито и да е писмено-визуално-речеви журналистически сведения, една страна беше премахната от лицето на земята.

От снощи 23:00 централно европейско време, всички интернет доставчици в Египет са прекъснали връзките си към външния свят по нареждане на местното правителство. Това се случва във връзка с фейсбук организирания протест в Египет срещу ограничение на основните свободи – на словото, на придвижване и др. Какво се случва в момента в Египет, никой не може да каже. Има ли правителство или няма? Има ли протести или няма? Жертви? Кръв? Бунтове?Полицейски произвол?

В историята на интернет такова нещо се случва за първи път. Преди това Иран беше лимитирал връзките си към външния свят до мизерна скорост, така че издърпването на клип от www.youtube.com примерно ставаше с дни. Но връзка имаше. Или в Тунис, където определени части от туниските мрежи бяха ограничени от външен достъп. Тук говорим за масово откъсване на цялата страна с всички нейни доставчици от останалата световна мрежа.

Развитието – предстои да разберем.

Но както Историята-тази учителка на народите,от която никой не се учи-е доказала, една тирания никога не пребъдва във времето. Тя бива заменена с тирания на опозицията(Иран, Рим, Френската революция, Комунистическите революции, Германия между двете световни войни) или в редки случаи с демокрация(САЩ, Великобриатния, Япония).

Моите лични очаквания са за запазване на египетския режим. Но това разбира се е мнението на един доста страничен наблюдател, което спокойно е било манипулирано от местния режим, за да не се видят мащабите на опозиционерство, владеещо страната.

Силно се надявам да няма кръвополития и да не страдат невини граждани, макар че отново Историята ни учи, че тази надежда не е подплатена с предишни факти.

Тук можете да намерите статия за случая на английски.

Rating 3.00 out of 5
Share
This entry was posted in IP Networking. Bookmark the permalink.

One Response to Египет изчезна

  1. Pingback: | YABS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *