Влак и сняг

Отвън отново вали сняг и дойде време да споделя за напредъка с моето хоби. Както споделих преди две години.

Мини влакчета, мини светове!

Преди две години започнах да реализирам тази своя детска мечта. Коментарът на един приятел беше: “А не, аз съм също инженер, но нямам желание и в хобито ми да има парт номера (номера на частите).”

Шанс бих казал аз!

Сериозната част започна с определяне на мястото за мини влаковия свят. Във всекидневната отделих къчте с горе посочените размери, след което определих големината на масата и нейната форма. Масата е с формата на разтегната буква “П” с крачета по 1.80м и шапка – 2м.

След което си намерих софтуер за дизайн на релсовото развитие. От това се получи следната схематична картинка:

Train_Design_2009

Train_Design_2009

От схематичните рисунки по-горе надали се разбира, че аз – като типично бургаско чедо- съм избрал тема на рафинерия и пристанище.

В момента, мини светът е в следното състояние:

Програмата за дизайн, която използвах се казва AnyRail. Аз съм много доволен от нея. Дава възможност за планиране на тунели, мостове и денивелация, като има възможнсот да алармира при денивалция по-голяма от зададен праг. След дълго ровене и обучение по релсово сторителство в особено “малки” размери, се спрях на пределен максимум от денивелация от 4.5%. След малко тестване се оказа, че този избор е сполучлив.

Следва донареждане, лепене и голямо боядисване.

Rating 3.00 out of 5
Share
This entry was posted in Хоби. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *