С тел и пирон

Преди около два месеца, стария ми добре служещ Acer лаптоп реши да забрави, че има екран и трябваше или да го пращам за ремонт или да си купя нов лаптоп.

Поразпитах из сервизите на Acer за цената и излезе, че ще е такава, каквато на нов лаптоп. И речено-сторено, ще си купувам нов лаптоп. Бързо съставих изискванията – да се продава без операционна система от тип Windows, да има поне 4 USB порта, DVI или HDMI, и разбира се задължително далеч от Intel графика. След малко разучаване, се оказа, че все още NVIDIA държат пазара на мобилни графични карти с добра подръжка под Линукс. Въоръжен с изискванията, започнах да се ровя само за да установя, че в момента повечето конфигурации съдържат тоя неприятен елемент NVIDIA Optimus. Компонент, напълно неизползваем под линукс в този момент и компонент, който те кара да си винаги на Intel графиката, вместо на NVIDIA. Ужас!

Но както и да е, най-накрая намерих един по-стар модел на ASUS –k70i, който се продаваше на местния пазар без операционна система.

Отидох в най-близката фирма, продаваща този модел ,издържах 30 минути вонящия на всичко продавач и се прибрах вкъщи горд собственик на нов лаптоп.

Инсталацията и конфигурацията на Слак 13.1 беше удивително лесна, всичко работеше от раз, така че аз прехвърлих home директорията си и ВОАЛА за нула време пак бях онлайн (да му се не види).

И до тук приключва хубавата част. Много добре, не е на добре. Като почна тоя ми ти лаптоп да прегрява, видеото и процесорът при изключен композит на X десктопа и само лаптоповия екран вианги стояха на 46 градуса, но ако включиш композит и/или втори монитор, стигаше до 120 градуса по Целзий…Ужас. Няколко пъти губих важна работа, защото се налагаше да гася от копчето.

Поразтаршувах се аз, разглобих лаптопа и както можете да видите на горната снимка, охлаждането беше изпълнено ужасно. Една медна пръчка (вдясно на снимката) тръгваше от процесора, допираше се до NVIDIA графичната карта и минаваше до вентилатора, където би трябвало да предава топлината на алуминиевия радиатор и вентилаторът да охлажда всичко това. Но не! Първо, вентилаторът нямаше от къде да поема въздух. Капакът на лаптопа просто нямаше изводи точно над вентилатора. Предполагам дизайнерът е искал вентилаторът да смуче от двата стандартни края на лаптопа и да го охлажда целия (втората и третата снимка).

Само че, тия отвори бяха на майанта си, дето се казва. Вентилаторът фучеше, въздухът стоеше, компютърът прегряваше.

Като еди истински български майстор, взех чук, пирон, тел и бормашина. С чука забих пирона в дъската, така че да служи като опорна точка, с телта вързах капака на лаптопа за пирона, а с бормашианта след прецизно измерване и инженеринг направих следните дупки:

Сега при макс натоварване не преминавам 60 градуса на процесора и 70 на графичната карта.

Rating 4.00 out of 5
Share
This entry was posted in Компоти and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to С тел и пирон

 1. WKiller says:

  Браво бе… касапин! 🙂

  • Иво says:

   Ех, какво да се прави. Аз доста се чудих дали да го върна лаптоп-а (тук можеш до 30 дни да върнеш продукта без да се обясняваш), ама на края като знам с колко мъки го избрах реших да го модифицирам тоя пусти продукт.

 2. Neo2SHYAlien says:

  Това е големия проблем на китайските инженери не мисля много много. Правят нещо а не си дават сметка че целия тоя въздух вече е минал и през други печки като HDD-то да речем и като достигне до заветни вентилатор не само че не охлажда 😉 Аз на моето ЕЕЕ му направих 1-2 дребни мода и бутна температурата с близо 10 градуса и са далеч по елегантни от дупки в корпуса 🙂 А ако се заиграя да преработя леко охладителната система може да вземе да премръзва CPU-то.

 3. Иво says:

  Не мисля, че е проблем на народността, а на човешката психика. Интересен е фактът, че мъжката част на човечеството в много малко случаи успява да мисли и с двете си глави, а женската в същото отношение успява да мисли с единствената си глава. Демек иска мда кажа, че много малко хора използват мозъка си по предназначение. Но това е тема за една друга бира…

  • Neo2SHYAlien says:

   Ами това кои как ползва нещо е до капацитет основно мисля. Както казваше един приятел просто някои хора могат повече от други 🙂

   • Иво says:

    За съжаление бройката на някой съотнесена към бройката на други клони към нула…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *