Юруш на промоцията

Спомняте ли си ожесточените парламентарни избори преди три години? Как постоянно се говореше, че който ще управлява ще разпределя огромни средства по еврофондовете.

Спомняте ли си няколкодневния парламентарен фарс по избирането на правителство? Стигнаха чак до там да одобрят министър председател, но да отхвърлят кабинета! Станишев стана шеф два пъти, едва от втория път с кабинет и министри.

След три години шефът е същия – господин Станишев, но разликата в състава на кабинета сега и тогава е огромна!

Разбира се, че ще е огромна, всички заслужили бойци за парче от европейската торта излязоха в заслужена пенсия, след като излапаха де що има. За съжаление, при операцията “Лапане” няма как да не се омажиш до уши и задника ти да лъсне пред белия свят, целия изпонасран от изяденото. Но какво да се прави, такъв е животът. Няма само добро и само лошо, всяко добро води със себе си и лошото. Демек – “Пътят към Ада е постлан само с добри намерения… и еврофондове разбира се”

Та какво предизвика тази моя статия. Чисто и просто следните яления:

На първо място докладът от ОЛАФ (много готино име за разследващ орган, трябваше нашето ДАНС да го кръстят ИВАН И ДРАГАН – Институт за Военизирана Анти Народностна И Държавно-Регулирана Апартейдна … бе там някакво съкращание все щяха да измислят). Та малко се отплеснах, но общо взето докладът е много як, само дето милата ни четвръта власт (както всяка друга власт в тая непрокопсирала родина) само го разпространи и си замълча. Нямаше ги гръмките коментари срещу незаслужения народностен гняв, нямаше ги анализите. Всичко живо се покри. Защо ли? Защото тези подлоги на силните на деня не смеят да кажат истината в очите, така както ни я казаха от Европа – държавниците ни са корумпирани, преди беше кръгът Олимп, после Царския квадрат във Врана, сега е триъгълника Николов-Стойков-Първанов. Както казва брат ми – давам ъгъл в любовен триъгълник, за математици – отстъпка. Аз ще посмея да перефразирам това в следното: Давам ъгъл в полит триъгълник, за аморални – безплатно.

Един средно-интелигентен човек ще разбере каква ни е държавата само от стройния доклад в 5 страници на ОЛАФ. Ако не е разбрал от преди това разбира се.

Второто, което ме подтикна да пиша тук и сега е евентуалното последствие от този доклад – разнася се из медиите ни, че ще спрат програмите и няма да получим 500млн. евро от бъдещи присъединителни фондове.

Ще кажете трагедия! И както казваше Петко Бучаров – Да, ама не!

НЕ трагедия драги, цяла комедия. Комедия от класа.

Три години яли, пили и се веселили, и после минали в опозиция, ама новите властващи няма от къде да ядат и пият! Щото няма фондове. Не е ли смешно, взимаш милионите и отрязваш другите за същите тези милиони. Ще се пукна от смях. Направо ще се пръсна.

Втората смешка е, че Европа прибегнала до тази “жесток” мярка малко незаслужено! А бе аланкоу, тази мярка си е направо погалване, не само че трябваше да ни спрат бъдещите пари, трябват много по драстични мерки. Не мога да отрека, че поне за мен е голямо предимство да съм гражданин на евросъюза, така че не бих искал да ни изхвърлят от него сега….след 4 и половина години – позволявам. И ако наистина правителствата продължават по същия начин, изхвърлянето ще е заслужено.

Ама то не беше лапане, крадене, замазване на положението.

И не само това, ами министърката се разсърдила, че показали доклада – бил частна комуникация между две институции! Само това изречение показва манталитета на нашите управляващи – те си имат държавата за своя. Ама пикло, тая институция е на всички нас, ние всички имаме право и задължение да достъпваме държавната информация. Това да не ти е пощенската кутия на баба ти от Кермен. Това е държавна поща, поща за всички граждани на тази страна.

Омерзен съм от такива селяни и управници, които имат държавата за своя храненица.

Довечера ще гледам Вазовата пиеса – “Службогонци”!

Е па как за 100 години не сме си променили разбиранията и на йота! Срамота! Ужас!

Rating 3.00 out of 5
Share
This entry was posted in Живот, Политика. Bookmark the permalink.

2 Responses to Юруш на промоцията

 1. Владимир says:

  Наистина винаги съм мислел, че за всички органи независимо дали са разследващи или други най-подходящи са френските наименования и съкращения – OLAF (Office Européen de Lutte Antifraude).

  Някак си звучи сериозно, не като нашите институции. Съгласен съм, че трябва да помислим за по-смислени наименования на нашите институции, а ако не можем да ги преведем от френски.

  Най-интересният за мен факт е, че при такива партньори на OLAF от българска страна (http://ec.europa.eu/anti_fraud/partners/eu_en.html#bg) има начин хората в тази институция да открият нередности. А въпросните български институции не успяват. Как стават тези работи никои не знае?

  Адмирирам мнението на автора, само за едно нещо не съм съгласен с поста, а именно: „всички заслужили бойци за парче от европейската торта излязоха в заслужена пенсия, след като излапаха де що има.”

  Първо оказва се, че има много още за лапане и второ за съжаление хората не излязоха в пенсия, а отидоха на сянка.

  Проблемът на нашата страна не е корупцията сама по себе си, а това, че е в много големи размери и на всички нива – от чистачката до президента. Това е драмата, а ние продължаваме да си мислим, че ще дойде някои „да ни оправи” с магическа пръчка и чакаме, но какво ли?
  Peut-être „En attendant Godot …” 🙂

 2. Иво says:

  Дали са на сянка или времена пенсия, всички са в кюпа 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *