Чехия

Библията е била преведна на чешки през 15-ти век.

Ех, живот, ние май я имахме още от 10-ти век.

ТОва май сега няма значение.

Зад тях сме.

Можем ли скоро да сме пред тях?

Rating 3.00 out of 5
Share
This entry was posted in Живот and tagged . Bookmark the permalink.

5 Responses to Чехия

 1. BorCo says:

  “Международната асоциация за превод на Библията съобщи, че възнамерява за 10 години да преведе Светото писание на 250 африкански езика, предимно за жителите на Южна Африка, съобщи Радио Ватикана.

  Асоциацията предвижда след едно десетилетие Библията да може да се чете на повече от половината езици банту. Представителите на тази езикова група живеят на юг от Сахара. Според специалисти, цитирани от ИТАР-ТАСС, те наброяват около 240-300 млн. души. Задачата на асоциацията е до 2025 година Библията да е преведена на всичките близо 2700 езика по света.”

  И те така …

 2. Владимир says:

  Епохалното дело на св.cв. Кирил и Методий, създатели на славянската писменост, се състои именно в това – с чисто проповеднически цели, като мисионери – пратеници на православна Византия (IX в. сл.Хр.) те превели на старобългарски език от гръцки език Библията, за да бъде тя достъпна за новопокръстените славянски племена в Бохемия, Моравия и Панония.

  Нека не забравяме, че Солунските братя са от Македония (Егейска). Да се слави делото им. Затова на Карловия мост в Прага има тяхна статуя.

 3. Лясъка says:

  Няма нужда да се самозалъгваме! Нищо от величието на средновековна България в момента не е на лице, освен разбира се – Историческите факти и паметници, оставени спокойно да обрасват, докато някой не реши да ги застрои. Няма никак да се учудя, ако след време решат да построят луксозен квартал във Велоко Търново на мястото на крепостта – Царевец. Ще си има висока стена, а Царският дворец може да се запази и да се преустрои в МОЛ.

  Като оставим това на страна – ние винаги сме били и ще продължим да бъдем пред чехите с 1 час (справка http://wwp.greenwichmeantime.com/) 🙂

 4. Иво says:

  Никога не казвай никога.
  🙂
  Аз искам, но не мога да видя надежда да сме по напред от който и да е.
  За съжаление.
  Били сме!
  Латинците също са били.

 5. Владимир says:

  Тук става въпрос за някакво състезание, което аз трудно осъзнавам. Какво значи да си по-напред всичко е относително важни са критериите за оценка. Когато надминеш някои, може да се окаже, че той вече е бил с една обиколка пред теб.
  Иначе важното е да се радвате на хубавите моменти в живота, а те винаги предстоят.:) Весели празници.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *